Božićne i zimske radosti

Božićne i zimske radosti

Objavljeno: 18. 01. 2024.

Tijekom cijeloga prosinca, naše Ribice su uživale u božićnom ugođaju u našoj sobi dnevnog boravka i u božićnim aktivnostima svaki dan. Slijedeći dječji interes, u ovom razdoblju smo djeci ponudili mnoštvo matematičkih aktivnosti u kojima smo zajedno brojali i usvojili brojanje do 10 na engleskom jeziku. Pridruživali su kolačiće s određenim brojem točkica određenom broju, borove s određenim brojem kuglica broju od 1 do 10. Ujedno smo i ponovili boje na engleskom jeziku pridruživanjem mašnica za poklone bojama na predlošku.
Uposlili smo ručice naših vrijednih Ribica te smo izradili zvečke sa zvončićima kako bismo svaku božićnu pjesmu obogatili vlastitim sviranjem. Izradili smo papirnatu jelku koju su djeca svakodnevno ukrašavala različitim kuglicama i ukrasima za bor. Finu motoriku prstića vježbali smo manipulativnim aktivnostima umetanja vatenih štapića u borić na plutenom podlošku, provlačenjem vune kroz rupe na izrađenim kartonskim božićnim dekoracijama.
Svakodnevno smo provodili i razne tjelesne aktivnosti koristeći “Action wheel” gdje su djeca zavrtila kotač i oponašala radnju na kojoj se strjelica zaustavila. Osim matematičkih, tjelesnih i manipulativnih aktivnosti, u igri “Match it” smo pronalazili parove na karticama i tako poticali razvoj pažnje i koncentracije te uočavanja sličnosti i razlike.
Posebno zanimanje kod Ribica izazivaju sve likovne aktivnosti te su tako Ribice ukrasile boriće temperama i vatenim štapićima. Izradili su posebni vatromet koristeći tempere i papirnate slamke. Upoznali su novu slikarsku tehniku- grataž koja se izrađuje u nekoliko etapa. Prvo su obojali papire pastelama raznih boja, zatim su sloj pastel prekrili crnim tušem te su sljedeći dan, kada se tuš na papiru osušio, crtali drvenim štapićima.
Drugi tjedan 2024.godine, snijeg je zabijelio našu okolinu te smo istraživali snijeg dodirom, okusom. Djeca su zaključila da je snijeg hladan, bijel, mekan, ali i da postane “mokar” i da “curi voda” kada ga držimo u rukama. Obojali smo i drvene špatule od kojih smo izradili pahuljice za našu sobu.
U sklopu projekta “Put oko svijeta”, proučavali smo Antartiku i upoznali koje životinje žive na tom kontinentu uz igru sa memory karticama. Posebno zanimljiva životinja djeci bio je pingvin te smo uz njega brojali ribe koje će pingvin pojesti kako ne bi bio gladan. Kako je Antartika prekrivena snijegom i ledom, naše Ribice su se pretvorile u prave male istraživače te su nakon promatranja snijega povećalom pokušal nacrtati samostalno pahulju. Bojali smo snijeg kapaljkama i tušem u boji, a pahuljice smo obojali flomasterima i nakon toga kapaljkama kapali vodu i promatrali kako se tinta flomastera razlijeva po pahuljici. Od manipulativnih aktivnosti, djeci je bilo zanimljivo puniti snjegoviće (papirnate čaše) vatenim kuglicama i izrađivati pahuljice različitih oblika s različitim materijalima (vateni štapići, pom-pom loptice, gumbi). Osim navedenih aktivnosti, Ribice su sortirale snježne kugle po veličini, slagali puzzle “Godišnja doba” i naučila nazive za zimske odjevne predmete na engleskom jeziku.