Bundeva

Bundeva

Objavljeno: 31. 10. 2023.

30.listopada 2023. odgojno – obrazovne skupine Sovice (mješovita) i Mrvice (starija B) zajednički su proveli aktivnosti, budući da se za dječji tjedan ovakva suradnja djeci dojmila.
Aktivnosti smo započeli čitajući slikovnicu pod nazivom “Juha od bundeve”. Tijekom čitanja djeci su na stalku bile prikazane fotografije koje se pojavljuju u slikovnici kako bi djeca mogla bolje pratiti i opažati radnju djela. Nakon pročitane slikovnice razgovarali smo o istoj, a neka od pitanja bila su: Koji se likovi pojavljuju u slikovnici? Što su vjeverica, mačka i patak kuhali? Čega je bilo previše u juhi? Što se dogodilo s patkom? Zašto je patak bio tužan? Jesu li pronašli patka? Jesu li ipak uspjeli skuhati juhu od bundeve? Što su životinje na kraju priče naučile?
A na kraju smo iz slikovnice izvukli bitnu poruku i dokazali da pravo prijateljstvo pobjeđuje sve nedaće i nesuglasice.
Zatim smo proučavali životni ciklus bundeve, a nakon toga djeci su na stolovima bile ponuđene razne aktivnosti.
Istraživačko – spoznajna aktivnost “Bundeva” u kojoj je cilj da djeca sama prouče kako izgleda bundeva, kojeg je mirisa, što sve u njoj nalazi. Likovno – umjetnička aktivnost “Moja vizija bundeve” u kojoj su djeci bili ponuđeni crni papiri i akrilne pastele u narančastoj, zelenoj, krem i žutoj boji. Predčitalačka aktivnost “Pronađi naziv” gdje su djeci bila ponuđena slova te fotografije s nazivima dijelova bundeve (sjeme, sadnica, loza, cvijet, mlada bundeva, bundeva) te su djeca tražeći slova napisala o kojem se dijelu bundeve radi. Matematička aktivnosti “Spoji me” na stolu su se nalaze plastificirani motivi bundeva sa sjemenkama te brojevi na štipaljkama. Cilj aktivnosti bio je da dijete uzima fotografije bundeva sa sjemenkama, prebroji sjemenke te točan broj zakači za tu bundevu (bundeve sa sjemenkama i broj trebaju se podudarati). Matematička aktivnosti pod nazivom “Poredaj bundeve” u kojoj je cilj aktivnosti da djeca poslože kartice s bundevama od veće prema manjoj i obratno. Matematička aktivnost “Oblik i bundeva” , a cilj te aktivnosti bio je pronaći isti geometrijski oblik s oblikom bundeve. Također djeci su bile ponuđene stolno – manipulativne aktivnosti u kojoj su djeca slagala različite slagalice bundeva.
A za kraj zajednički smo imali izložbu likovno – umjetničkih radova.