I u mom gradu Vukovar svijetli

I u mom gradu Vukovar svijetli

Objavljeno: 18. 11. 2023.

U petak, 17.11.2023. djeca starijih vrtićkih skupina palila su lampaše ispred Spomenika poginulim Hrvatskim braniteljima zajedno sa svojim odgojiteljicama te na taj način odala počast stradalima u Vukovaru.
Protekli tjedan posvetili smo obilježavanju sjećanja na žrtvu Vukovara. Odgojiteljice su s djecom razgovarale o gradu Vukovaru i njegovoj simbolici i motivima koje vežemo za Vukovar, koje su likovno izrazili različitim likovnim tehnikama.
U holu vrtića smo također uređenim panoom i upaljenim lampašem uz simbol Vukovarskog vodotornja odali počast svim poginulima i nestalima.
Naša djeca od malih nogu razvijaju svijest o važnosti obilježavanja Dana pada grada Vukovara i svih događaja koji su se dogodili davne ’91.
Na koji način djeci predškolskog uzrasta objasniti što je to rat, kako je do njega došlo i kakav je značaj Vukovara za njihove živote. Gledajući sa stručno pedagoške strane, nikako. Dopisi iz Ministarstva kažu da obrazovne ustanove, bez obzira na dob djece s kojom rade, moraju obilježiti taj dan s dužnim pijetetom. Još jedna riječ koju je teško objasniti djeci.
Naše odgojiteljice su to organizirale uz različite aktivnosti i razgovore prilagođene djeci sve kako bi djecu potaknuli na promišljanje o miru, prijateljstvu, zajedništvu, nediskriminaciji i osjećajima.
Jedino čista dječja srca odrasla u okruženju prihvaćanja, praštanja, ljubavi i mira mogu stvoriti novi svijet, gradove u kojima su obnovljene kuće, ali i ljudska srca.

Kad čovjek bolje razmisli, djeca su još jedino dobro koje je čovječanstvu ostalo. Sve drugo uništeno je u nastojanju da sitni ljudski stvor bude veći od misli, od riječi – od Boga.
Siniša Glavašević