Izviđači u vrtiću

Izviđači u vrtiću

Objavljeno: 16. 06. 2023.

Danas su u naš vrtić došli izviđači Igor Miklavčić i Leo Rajkovača.
Zbog vremenskih uvjeta susret je održan u dvorani vrtića, ali to nas nije spriječilo da se dobro zabavimo i naučimo puno toga o životu izviđača.
U dvorani nas je dočekao postavljen šator, logorska vatra, alatke koje su potrebne izviđačima za boravak u šumi.
Odmah na početku su nas naučili po čemu možemo prepoznati jednog izviđača: po marami i uniformi, što rade i kako provode jedan „izviđački“ dan u šumi.
Pa krenimo s njima kroz ovu avanturu…
Izviđači se bude uz pjesmu: „Dobro jutro, kako ste spavali? Dobro jutro, jeste li sanjali? Dobro jutro, prekinite san! Dobro jutro, po jutru se poznaje dan…“
Zatim obavljaju higijenu pa gimnastiku (koju smo zajedno s njima pokušali vježbati i dobro se nasmijali jer je to bila „najteža“ vježba na svijetu).
Slijedi „doručak“: „Jedan komarac tamo, jedan komarac vamo.
Uzmem ga, stavim ga u usta, žvačem ga.
Pljunem ga, zgazim ga, skačem po njemu…
U, a, dobar komarac!“
Nakon doručka idu na izlet duboko u šumu. Objasnili su nam što im pomaže kad se izgube, pri čemu smo i mi pomogli jer smo znali da trebaju kartu (zemljovid), svjetiljku… A vidjeli smo kompas i zviždaljku i naučili kako se koriste, gdje je sjever i jug na kompasu i kako pozvati u pomoć zviždaljkom kad se izgubimo u šumi, znak za SOS.
Objasnili su nam da od oruđa i stvari koje su im potrebne u šumi nose samo ono što mogu staviti na leđa. Imaju ruksake, prostirke, male sjekire, male pile…
Naučili smo i koje vrste čvorova postoje, npr: zastavni i „mrtvi“, kako se logorska vatra može upaliti i kremenom, pomoću sunca… zaigrali smo igru „Idemo u lov na medvjeda“ i „Otimanje marame“.
Na kraju dana zapale logorsku vatru, peku kobasice i slaninu, pričaju viceve i uz gitaru pjevaju pjesmu „Kada iz šume vraćamo se veseli“… I naši maturanti su veselom društvu otpjevali svoju himnu.
A na kraju je bilo veliko finale. Stari padobran od kojeg smo svi zajedno napravili veliki šator i uspjeli svi ući u njega.
Hvala našim prijateljima iz Odreda izviđača „Suncokret“ Čepin na novim spoznajama i druženju. Tko zna, možda će i iz našeg vrtića netko poželjeti biti izviđač i budućim generacijama prenositi ljubav prema prirodi, zajedništvo i prijateljstvo.