Jesen u mlađoj vrtićkoj

Jesen u mlađoj vrtićkoj

Objavljeno: 08. 11. 2023.

U rujnu 2023.godine, naše Ribice su postale mlađa vrtićka skupina i skupina u kojoj se provodi rano učenje engleskog jezika. Tijekom rujna i listopada, bili smo vrlo aktivni te smo obradili teme: Jesenski plodovi, Dječji tjedan, Dani kruha, Dani jabuka, Halloween.
Šetajući dvorištem našeg vrtića, pronalazili smo i skupljali jesenske plodove poput kestenja, oraha, lišća u različitim bojama koje smo kasnije iskoristili za različite manipulativne aktivnosti – prebacivanje kestenja pincetom, nizanje kestenja. Bojali smo kukuruze, kestene temperama, izrađivali kukuruze od plastelina. Upregnuli smo svoje prstiće te smo na dvorištu i runili kukuruz. Krajem rujna u vrtiću se provodila vježba evakuacije te smo se upoznali s vatrogascima i imali priliku, makar na 5 minuta, biti vatrogasac koji gasi požar.
Povodom Dječjeg tjedna izradili smo Drvo prijateljstva, razgovarali smo o dječjim pravima i dužnostima. Proveli smo zajedničke aktivnosti sa srednjom vrtićkom skupinom Pilići koji su nam došli u posjet u sobu na čitanje slikovnice “Kad je ljuta, vjeverica ne sluša”. U dvorani smo proveli natjecateljsku igru „Tko će brže prijeći poligon?“ u kojoj su nas Pilići, jer su malo stariji i spretniji, pobijedili. Za kraj tjedna organizirali smo djeci zajednički odlazak u kino (dvoranu našeg vrtića) i gledanje animiranog filma Maša i medo uz naravno,kokice.
Za Dane kruha Ribice su istraživale žitarice: pšenicu, ječam, kukuruz, palentu. Istraživali su njihov oblik, boju, teksturu. Osim žitarica istraživali su brašno uz korištenje raznih kuhinjskih pomagala pri modeliranju i pretresanju brašna. U likovnoj aktivnosti “Tost” Ribice su “mazale” tost “čokoladom, marmeladom, maslacem” plastičnim noževima. Centar kuhinje obogatili smo različitim pekarskim proizvodima i krušnom peći koju smo zajednički izradili. Nakon što smo izradili krušnu peć, bilo je vrijeme za pravljenje pizze. Djeci su bile ponuđene fotografije pizze s čičkom na sebi te su im bili ponuđeni sastojci za pizzu koji se čičkom mogu staviti na praznu pizzu. Pizzu smo zatim ispekli u krušnoj peći, prebacili je u kutiju za pizzu te se uputili kod prijatelja u stariju B skupinu kako bi im dostavili pizzu.
Razgovorom o voću započeli smo tjedan u kojem smo obilježili Dane jabuka. Tijekom razgovora djeca su ustanovila da jabuke mogu biti crvene, zelene, žute pa čak i šarene. U predmatematičkoj aktivnosti djeca su sortirala jabuke u teglice po boji, ali i u košarice po veličini. U dvorani našega vrtića vježbali smo ravnotežu noseći lopticu koja je predstavljala jabuku po puteljku koji je bio obilježen na podu dvorane. Proveli smo i natjecateljsku igru tko će ubrati više jabuka sa stabla te smo zajednički prebrojavali jabuke iz obje košare na engleskom jeziku. U likovnoj aktivnosti bojanja jabuka, čuo se šum kojeg je proizvela pasta sode bikarbone (koju su djeca prethodno nanijela na jabuku ) kapanjem obojane vode pomiješane sa octom. Za kraj tjedna kako bi što slađe obilježili dane jabuka, napravili smo „Smoothie“ od jabuka, keksa, mlijeka i meda.
Kao skupina ranog učenje engleskog jezika obilježili smo i Halloween. Prvo smo istraživali bundevu – njezinu boju, veličinu, teksturu, okus, miris, njezinu unutrašnjost. U predmatetmatičkoj aktivnosti „Geometrijska bundeva“ djeca su razvrstavala geometrijske oblike u središte odgovarajuće bundeve. Predmatematičke aktivnosti “Šareni pauk” poslužila je djeci za razvrstavanje pom pom loptica po boji. Od lišća i granja, koje smo prethodno skupili u dvorištu vrtića, načini smo čarobne štapiće koji su nam poslužili u simboličkoj igri „Čaram baram“ te smo se pretvorili u razne životinje. U likovnoj aktivnosti “Nevidljivi otisak” djeca prvo ostavljaju otisak na papiru mješavinom sode bikarbone i tople vode, zatim kada se otisak osušio preko njega prelaze smjesom gela za dezinfekciju i kurkume pri čemu se nevidljivi otisak pretvara u strašni otisak.
Mjesec studeni započeli smo našim prvim zajedničkim odlaskom (a nekima i prvom vožnjom autobusom) u Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku na predstavu “Palačinka, pjesmuljak, puž, put i patuljak”.