Kemija i njemački jezik u Zvončiću

Kemija i njemački jezik u Zvončiću

Objavljeno: 14. 06. 2024.

Dana 13. lipnja 2024. u dvorani našeg vrtića održane su dvije radionice za naše predškolce iz starije A i B skupine, a vodile su ih nastavnica biologije i kemije, Monika Pavić, i nastavnica njemačkog jezika, Lana Bajramović Antolić.
Cilj je bio povezati učenje prirodnih znanosti i stranog jezika na kreativan način. Nastavnicama su asistirale: učenica 8. razreda Ana Piroš (državna prvakinja iz biologije i kemije), Eva Fišer i Ana Barišić učenice 7. razreda, koje se ističu u STEM području i djeci su na kreativan način željele potaknuti motivaciju za učenjem ova dva predmeta.
Nije rijetkost naići na mišljenje da predškolci nisu dorasli zakoračiti u vrtiću u svijet kemije, pokusa, kristala, kemijskih reakcija…
No, naši su predškolci svojim praktičnim radom pokazali da predškolsko dijete može (i treba) imati iskustva sa „ozbiljnom kemijom – kemijom za odrasle“ i stjecati iskustva iz svijeta kemije na sebi prihvatljiv način – kroz istraživanje, promatranje, razgovor, traženje odgovora…
Djeca su u timovima izvodila, uz vodstvo nastavnice Monike Pavić i učenica, kemijske pokuse kao što je miješanje određenih tekućina. Potom je uslijedilo promatranje što se događa, mijenja, te mnogobrojna pitanja.
Djeca su nastavila radionicu pjevajući zanimljive pjesmice na njemačkom jeziku uz pokrete zajedno sa nastavnicom Lanom B. Antolić, te oslikavanje i bacanje balona u zrak uz pjesmu, što je omogućilo zabavno i interaktivno učenje.
Ova suradnja pokazala je kako se različiti predmeti mogu integrirati, obogaćujući proces učenja i potičući djecu na aktivno sudjelovanje. Naši predškolci su proširili svoje znanje iz ova dva predmeta, a pri tome razvijali motivaciju i timski rad.
Kemija u vrtiću
Dragi naši istraživači, veliko vam hvala,
što su vaša sretna lica nama pažnju dala.
Kemija je nama bila strana riječ
sada eksperimente i mi radimo već.
Vulkan, duga, eksplozija boja
nama je to super fora,
sve što kemičari istražuju svako dijete znati mora.
Uz kemiju su naši dani puni sreće i veselja,
a predškolci vam vaši
šalju puno dobrih želja.
Auf Wiedersehen und vielen Dank do sljedećeg druženja!