Moje tijelo

Moje tijelo

Objavljeno: 27. 01. 2024.

U sklopu teme „Moje tijelo“ ovaj tjedan, sa djecom smo provele niz raznih aktivnosti kojima je cilj bio podizanje svijesti o vlastitom tijelu, brizi za njega, uočavanje sličnosti i razlika između sebe i drugih te pronalaziti strategije prevladavanja straha.
Formirali smo kutić liječnika i obogatili ga stetoskopom, špricama, kutijama od lijekova, medicinskom odjećom, fotografijama ljudskog tijela i „bolesničkim krevetom“. Djeca su svakodnevno provodila puno vremena u imitativnoj igri, a neki su prevladali i strah od liječnika. „Čekaonica“ je uvijek bila puna, a ljubazno „medicinsko“ osoblje rješavalo je svaki problem.
Kroz matematičke aktivnosti mjerili smo temperaturu toplomjerom, mjerili smo dijelove tijela ravnalom i metrom te visinu i težinu vagom i sve to smo zapisivali u radne listove i tablice. Na taj način širili smo dječju spoznaju o međusobnom suodnosu svih dijelova tijela.
„Moje lice“ – naziv je likovno – umjetničke aktivnosti u kojoj su djeca promatrajući se u ogledalu slikala sebe. Na taj način uočavali su detalje i razvijali motoriku šake, osim toga uočavali su sličnosti i razlike između sebe i drugih.