Morski svijet

Morski svijet

Objavljeno: 19. 06. 2023.

Pripravnica Marija Vrabac održala je ogledno predavanje na temu „Morski svijet“.
Cilj oglednih aktivnosti bio je proširivanje spoznaje o morskom svijetu i upoznavanje s malo manje poznatim činjenicama.
Pripravnica je za početak čitala priču – Ribica duginih boja. Nakon priče i poticajnog razgovora uz koji su djeca razvijala govor, komunikaciju i izražavanje, „plivačkim pokretima“ došli su do sobe. Garderobni prostor bio je “plaža“, a ulaskom u sobu dnevnog boravka djeca ulaze u “more“.
U garderobnom prostoru stajala je istraživačka aktivnost – „Pronađi školjke“. Djeca su iskopavala školjke iz pijeska i gradili pješčane utvrde. Na taj način su razvijali finu motoriku šake i prstiju. Pored pijeska nalazio se društveni kutak “Kafić na plaži“.
U sobi dnevnog boravka nalazile su se stolno – manipulativne aktivnosti poput izrađivanja meduza, slaganja morske zvijezde i ispunjavanje ribe kamenčićima. Pomoću ovih aktivnosti djeca su razvijala finu motoriku, koordinaciju i preciznost. Djeci je bio ponuđen morski memory i morski križić – kružić. Uz te društvene aktivnosti djeca su razvijala socio – emocionalne kompetencije. Razvijali su i izražavanje i stvaralaštvo pomoću likovne aktivnosti „Crtajmo greben“ uz likovne materijale i sredstva poput tempera, kistova, spužvica i škara.
Uz predčitalačke aktivnosti poput križaljke s čičkom i tablice s abecedom, razvijali su finu motoriku, razvoj koordinacije i preciznosti uz razvoj spoznaja. Razvoj spoznaja i matematičkih vještina razvijali su uz aktivnosti poput pridruživanja, zbrajanja, oduzimanja i prepoznavanja znamenki. Zadnja aktivnost bila je istraživanje zlatne ribice. Djeca su imala priliku „zaželjeti 3 želje“ i promatrati zlatnu ribicu.