Početak naše zajedničke “avanture”…

Početak naše zajedničke “avanture”…

Objavljeno: 18. 11. 2023.

Mlađa jaslička skupina „Pčelice“, započela je sa svojom novom životnom avanturom 1.9.2023. godine. Odgojiteljice Zrinka i Marijeta s radošću i spremne za izazove koje nosi rad s najmlađima, dočekale su svoje mališane. Sredinom listopada pridružila nam se i treća odgojiteljica Iris.
Početak je bio izazovan (kako to danas volimo reći), osobito djeci koja su se po prvi puta odvojila od svojih roditelja i došla u nepoznatu okolinu. Naime, dijete iz sigurne i zaštićene obiteljske sredine dolazi među nepoznate ljude i nepoznat prostor pa je bilo i za očekivati da će djeci biti potrebno vrijeme za prilagodbu. Nakon početnog oduševljenja novim igračkama i prostorom, uslijedile su suze za roditeljima kada su djeca shvatila da će ostati u vrtiću i da će to biti njihova svakodnevnica. Mi, odgojiteljice smo uvijek bile tu za djecu, trudile smo im olakšati boravak u vrtiću uz maksimalno iskazivanje nježnosti. Nastojale smo svakom djetetu pružiti utjehu, sigurnost i podršku. Djeca su se svakim danom sve više i više navikavala na novi prostor u kojem borave, na ostalu djecu oko sebe te na svoje odgojiteljice.
Uz puno truda, rada, strpljenja i ustrajnosti potičemo djecu na usvajanje radnih i zdravih prehrambenih navika, rješavanje sukoba, istraživanje, poštivanje sebe i drugih, izražavanje svojih osjećaja i prepoznavanje tuđih osjećaja te općenito verbalno izražavanje. Važnost pridajemo samostalnosti stoga potičemo samostalnost u svim dijelovima svakodnevnog života u vrtiću.
Rutina koju su djeca usvojila, olakšava im boravak u vrtiću. Dan je postao predvidiv i sada svi sa sigurnošću znaju da će roditelji doći po njih. Još uvijek ima suza i nekoj djeci treba još vremena za prilagodbu. Najčešće iz suosjećanja jer je u skupinu došlo novo dijete koje sada proživljava ono što su oni proživljavali ne tako davno. S vremenom jaslice postaju divno mjesto, mjesto u koje djeca sa sve većom sigurnošću i srećom ulaze u sobu dnevnog boravka. Mjesto na kojem se igra, pjeva, pleše, svira, istražuje, čitaju i slušaju priče. Mjesto na kojem se sva djeca vole, poštuju, njeguju, prihvaćaju i razumiju.
Još je puno posla pred nama, ali ono najvažnije smo uspjeli, a to je stvoriti emocionalnu povezanost djece s odgojiteljicama koja je temelj za djetetovo zadovoljstvo.
U nastavku možete vidjeti fotografije koje prikazuju kako izgleda naš dan te djelić atmosfere u našoj odgojnoj skupini „Pčelice“.