Put kroz Europu

Put kroz Europu

Objavljeno: 22. 04. 2024.

Naš projekt “Put oko svijeta” nastavio je dalje svojim putem pa smo tako došli do Europe u kojoj smo posjetili nekoliko država poput Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Italije i Nizozemske. Kroz različite aktivnosti djeci smo pokušali približiti običaje, način života, poznate građevine i mnoge znamenitosti spomenutih država. U razgovoru o Ujedinjenom Kraljevstvu najviše smo govorili o Engleskoj i njenom glavnom gradu Londonu koji je prepun znamenitosti, a neke koje smo mi spomenuli su: Stonehenge, London Eye, Buchigamska palača, Londonski autobus, itd. Aktivnosti koje su se istaknule kroz tjedan Engleske su manipulativna aktivnost izgradnje Stonehengea u kojoj su djeca oblikovala kamenu građevinu od glinamola, aktivnost se pokazala kao jako zanimljivom te smo ju ponavljali nekoliko puta kroz tjedan. Uz manipulativnu aktivnost naše spoznaje o Engleskoj smo širili i likovnim, govornim, građevnim i istraživačkim aktivnostima. Uz sve provedene aktivnost išli smo u posjet našim vrtićkim “Englezima”-mlađa vrtićka skupine koja nas je pozvala na čajanku. Uz čajanku i dobro društvo počastili smo se keksićima i crtiću o medi Paddingtonu.
Kroz tjedan Italije djeca su se upoznala sa raznim znamenitostima poput: tornja u Pisi, Gondole, boja zastave i njihove prepoznatljive pizze i tjestenine. Različitim likovnim, manipulativnim i govornim aktivnostima djeci smo pokušali približiti državu Italiju koja nam je vrlo blizu. Zatim nakon Italije posjetili smo Francusku i Nizozemsku. Tjedan Francuske posebno se istaknuo uz Englesku jer su djeca bila izrazito zainteresirana za ponuđene aktivnosti. Jedna od aktivnosti koja se posebno istaknula bila je građevna aktivnost “Izgradi Eiffelov toranj” te likovna aktivnosti slikanja tornja. Tijekom cijelog tjedna djeca su od različitog materijala gradila Eiffelov toranj.
U tjednu Nizozemske najviše su se istaknule aktivnosti “Izgradi vjetrenjaču” kroz koju su djeca različitim neoblikovanim materijalima izrađivala vjetrenjače, likovna aktivnost “Polje Tulipana u Nizozemskoj” i manipulativna aktivnost “Složi zastavu” kroz koju su djeca mogla spojiti dijelove zastave kako bi dobili potpunu predodžbu zastave različitih država svijeta. Tako smo naš posjet Europi priveli kraju, dok nam je ostala još najvažnija država Europe, a to je naša domovina o kojoj će više riječi biti u nadolazećim tjednima..