Radost Uskrsa

Radost Uskrsa

Objavljeno: 29. 03. 2024.

Blagdani su dio iskustva i odrastanja svakog djeteta. Vrtić njeguje i potiče blagdansko okruženje i ozračje kroz koje djeca zadovoljavaju svoje potrebe. Svaki blagdan ima svoj smisao i poruku. Obogaćivanje tim porukama svakodnevno djetetovo iskustvo u vrtićkim skupinama i u obitelji pridonosi kvalitetnom odrastanju svakog djeteta. Naša djeca uživaju u pričama kojima potičemo govorno-jezične vještine koje su izrazito važne u školskom razdoblju koje nam se svakim danom sve više primiče. Kroz priče i igrokaze obogaćujemo dječji vokabular te ih potičemo na maštu i kreativnost. Priče nastojimo dočarati likovnim izražavanjem putem kojih djeca iskazuju svoj doživljaj priče. Glazbene aktivnosti dio su svakodnevice te se kroz njih potiče glazbena dramatizacija i stvaranje ritma. Promatramo promjene u prirodi te ih bilježimo i uočavamo svakodnevne razlike. Provodimo aktivnosti putem kojih vježbamo finu motoriku, likovnu estetiku, razvijamo kreativnost i maštu, potičemo djecu na samostalan rad.
Uskrs u našem vrtiću obilježili smo prigodnim aktivnostima. Naučili smo da Uskrs nije samo „zeko“ i „košarica puna darova“. Posebno u vjerskoj skupini, čitanjem slikovnica i razgovorom o korizmi, odricanju i darivanju kod djece se poticao razvoj empatije i međusobno poštivanje i prihvaćanje. Kroz aktivnosti i razgovor, djeci je omogućeno lakše shvatiti događanja uoči Uskrsa, a samim time im pomoći da uistinu dožive taj blagdan.
Naši „englezi“ su uz pregršt aktivnosti naučili i nove riječi poput Happy Easter, Bunny, Egg, Little Chick…
Za Uskrs smo se pripremali ukrašavanjem velikih pisanica od kartona, zečića, cvjetne livade, košarica koje su nakon grupnoga rada svoje mjesto pronašle u holu našega vrtića. Samim time stvorili smo blagdansko ozračje u vrtiću.
Također, djeca su izrađivala zečiće, piliće i pisanice raznim tehnikama, igrala razne igre i predčitalačke i predmatematičke aktivnosti kojima su usvajala nove pojmove, učila brojati i prepoznavati slova, izrađivala čestitke za svoje roditelje…
Vrijeme pred Uskrs obilježio je važan događaj. Teško je povjerovati, ali u našem se vrtiću iznenada pojavio pravi zec sa velikim, dugim ušima i bijelim i čupavim repom. Njegove šapice nisu bile prazne, već su nosile košare pune kupusa i slatke mrkve koje je veselo i razigrano odlučio podijeliti po našim skupinama.