Sezona alergija

Sezona alergija

Objavljeno: 15. 05. 2024.

Alergija je prekomjerni odgovor organizma na inače bezazlene tvari koje nazivamo alergenima, a javlja se u ponovljenom kontaktu s nekom tvari. Ovisno o tome koliko je jak odgovor imunološkog sustava biti će i različiti intenzitet simptoma. Za nastanak alergije osim nasljedne sklonosti, važan je i utjecaj iz okoline. Kojim će se putem alergija tijekom života razvijati ne može se reći, jer je to individualno od djeteta do djeteta. Sezonske alergije nastaju izlaganjem zračnim tvarima (poput peludi) koje se pojavljuju samo tijekom određenog doba godine ( osobito u proljeće, ljeto ili jesen – ovisno o tome na što je osoba alergična), a uzrokuju svrbež kože, curenje nosa, kihanje i ponekad svrbežne ili suzne, krvave oči. Liječnici obično mogu dijagnosticirati te alergije kada se razvijaju uobičajeni simptomi (kao što je curenje i svrbež nosa i svrbež očiju) tijekom određenog razdoblja. Simptomi prvenstveno uključuju membranu koja oblaže nos, uzrokujući alergijski rinitis ili membranu koja oblaže kapke i prekriva bjeloočnice (konjunktiva), što uzrokuje alergijski konjunktivitis.

Proljeće: obično drveće (hrast, brijest, javor, joha, breza, kleka i maslina)
Ljeto: trava (kao što su bermuda, timotej, slatki proljetni, voćnjak i Johnsonova trava) i korov (kao što je ruski čičak i engleski trputac)
Jesen: ambrozija

Također, različiti dijelovi zemlje imaju vrlo različita doba peludi. Ljudi mogu reagirati na jednu ili više peludi, tako da njihova sezona alergija na pelud može biti od ranog proljeća do kasne jeseni. Sezonsku alergiju uzrokuju i spore plijesni koje se mogu dulje vrijeme prenositi zrakom tijekom proljeća, ljeta i jeseni. Alergijski konjunktivitis može nastati kada tvari koje se prenose zrakom, poput peludi, izravno dodirnu oči.
Simptomi:
Peludna groznica može učiniti da nos, krov usta, stražnji dio grla i oči svrbe. Svrbež može početi postupno ili naglo. Nos teče, stvarajući bistar vodeni iscjedak i može postati začepljen. U djece, začepljeni nos može dovesti do infekcije uha. Sluznica nosa može postati otečena i plavkastocrvena. Sinusi također mogu postati začepljeni, uzrokujući glavobolje i povremeno sinusne infekcije (sinusitis). Kihanje je često. Oči mogu suziti, ponekad obilno, i svrbjeti. Bjeloočnice mogu postati crvene i kapci crveni i otečeni. Ostali simptomi uključuju kašalj i otežano disanje (posebno kod osoba koje također imaju astmu) i ponekad razdražljivost i poteškoće sa spavanjem. Ozbiljnost simptoma se razlikuje s godišnjim dobima.

Dijagnoza:
• Liječnička procjena
• Ponekad kožni test ili alergenski specifični imunoglobulinski test
Dijagnoza sezonskih alergija se temelji na simptomima i okolnostima u kojima se pojavljuju – to jest, pojavljuju li se samo u određenim sezonama. Ove informacije također mogu pomoći liječnicima identificirati alergen. Obično, testiranje nije potrebno, ali povremeno se ispituje nazalni iscjedak kako bi se vidjelo da li sadrži eozinofile (vrsta bijelih krvnih stanica proizvedenih u velikom broju tijekom alergijske reakcije).
Testiranje alergije
Testovi ubodom kože može pomoći potvrditi dijagnozu i identificirati alergen. Za ove testove, kap svakog ekstrakta se stavlja na kožu osobe, koja se zatim ubode iglom. Liječnici zatim promatraju postoji li reakcija masnice uz širenje (blijeda, blago povišena oteklina okružena crvenim područjem)
Alergenski specifični imunoglobulinski (IgE) test se radi ako su rezultati kožnog testa nejasni. Za ovaj test se uzima uzorak krvi i ispituje.

Kako razlikovati prehladu od alergije?
• Smetnje prehlade nestaju spontano nakon kraćeg vremena, za razliku od simptoma alergije koji traju znatno dulje i najčešće se smiruju tek uz primjenu odgovarajućih lijekova.
• Ako simptomi traju dulje od dva tjedna, postoji mogućnost da se radi o alergiji.
• Ukoliko postoji dijagnoza alergije unutar uže obitelji, veća je mogućnost razvoja alergije.
• Ukoliko se simptomi javljaju učestalo svake godine u istom vremenskom periodu (proljeće, ljeto, jesen), gotovo sigurno se radi o alergiji.
• Kod alergije se javlja iritantan svrbež očiju i nosa, dok kod prehlade takav svrbež nije prisutan.
• Kod alergija je sluz koja se nalazi u nosu i grlu prozirna i vodenasta, dok je kod prehlada sluz obično gusta i zeleno – žute boje.
Kako pomoći djetetu?

• Ponekad ne možete izbjeći sve alergene, stoga kada vaše tijelo reagira učinite sve što možete kako bi ste ublažili kihanje, svrbež, kašalj, začepljenost nosa i druge neugodne simptome.
• Korisno je biti upoznat s peludnim kalendarom.
• Liječenje određuje liječnik. Prva metoda je izbjegavanje alergena, a zatim se koriste antihistaminici, kapi i sprejevi za nos.
• Antihistaminici su neizbježno sredstvo u borbi protiv alergija. Korisni su za blage simptome.
• Za sprječavanje i ublažavanje simptoma alergijskog konjuktivitisa vrlo su korisne antialergijske kapi za oči.
• Antialergijski sprejevi za nos koji sadrže ektoin na nosnoj sluznici sadrže zaštitni film koji sprječava doticaj alergena i iritansa sa stanicama te tako ublažava alergijsku reakciju.

Zdravstvena voditeljica: Sabina Šabanović, univ.mag.med.techn.