Što su radile ribice u studenome i prosincu?

Što su radile ribice u studenome i prosincu?

Objavljeno: 15. 12. 2023.

Mlađa vrtićka skupina „Ribice“ u studenom započela je s projektom „Put oko svijeta“ u kojem sudjeluju sve vrtićke skupine našega vrtića. U sklopu projekta ponovili smo prometna sredstva tjelesnim aktivnostima „Utrka autićima“ i „Vlakić“. Istraživali smo i promatrali globus te je djecu zanimalo gdje se nalazi njihova kuća na globusu. Upoznali smo se s kontinentima i njihovim oblicima kroz aktivnosti spajanja kontinenata na mapu čičkom, uparivanju fotografije kontinenta s njezinom sjenom te modeliranju plastelinom svih kontinenata i obrisom kontinenata masnim bojama. Također smo oslikali svoj planet Zemlju temperama i na nju lijepili kontinente.

Kako sve više rastemo, tako postajemo i odgovorniji i zainteresiraniji za okolinu koja nas okružuje, stoga smo počeli vježbati šetnju u parovima vrtićkim dvorištem, kako bi što prije mogli izići iz kruga vrtića i obići naš Čepin.

Zajedničkim snagama napravili smo adventski vijenac i svijeće za njega kako bi ugođaj Božića i Adventa ispunio našu sobu. Svaki tjedan palimo svijeću i čitamo božićne priče te otvaramo prozorčiće adventskoga kalendara koji nam govori tko je od nas pomoćnik toga dana. Pomoćnik je vrlo odgovoran i ulazi u ulogu odgojitelja gdje djecu opominje o čistoći sobe, odlazi u kuhinju po čaše, stoji prvi u redu, stoga to budi kod djece posebnu radost i odgovornost.

Sveti Nikola u našoj skupini uvijek budi ogromnu radost kod djece te su ga i ove godine iščekivali s velikim uzbuđenjem. Najveću dječju pažnju izazvala je manipulativna aktivnost nizanja perlica na Nikolinu bradu koju su iznova ponavljali svakoga dana. Također aktivnosti prebacivanja pom-pom loptica na kapu svetoga Nikole, modeliranje štapa svetoga Nikole od mirisnog plastelina, pridruživanja istih kartica s odjećom svetoga Nikole, pronalazak istih poklona u vreći te aktivnost „Brada svetoga Nikole“ u kojoj su djeca u brašnu povlačila prstima crte i tako iscrtavala Nikolinu bradu. Naša skupina također je sudjelovala na priredbi uoči svetoga Nikole s recitacijom „Sveti Niko, donesi mi“ i pjesmicom „Sveti Niko svijetom šeta“ te im je Nikola zauzvrat donio puno poklona za skupinu koje su oni odmah proučavali i istraživali.

Božić nam je sve bliže i bliže stoga zadnjih dana iz naše skupine mogu se čuti razne božićne pjesme, smijeh i izgovorene božićne želje. Upoznali smo se s engleskim nazivima za boje matematičkom aktivnošću pridruživanja plastificiranih kartica po boji boriću. Također smo pridruživali fotografije poklona njihovim sjenama te sortirali kuglice, zvjezdice, boriće prema boji u tablicu i ukrašavali sobu rogove pom-pom lopticama. Usavršavali smo i korištenje škara manipulativnom aktivnosti rezanja po liniji škaricama brade Djeda Božićnjaka. Uoči blagdana svete Lucije, posijali smo pšenicu te smo pričali priču o svetoj Luciji. Zaprljali smo i naše prste temperom i šljokicama gdje smo ukrašavali božićne kuglice te smo napravili i šareni borić kolaž papirom različitih boja i duljina na koji smo otiskivali prste temperom.
Dana 14. prosinca naša dvorana postala je malo kazalište, gdje smo gledali predstavu „(Ne)zgode djeda božićnjaka“ koja je djeci bila vrlo smiješna i zanimljiva.