Uloga stručnog tima u predškolskoj ustanovi

Uloga stručnog tima u predškolskoj ustanovi

Objavljeno: 05. 02. 2023.
  1.            Stručni tim Dječjeg vrtića Zvončić Čepin čine pedagoginja, psihologinja te zdravstvena voditeljica. Najvažnija zadaća cijelog stručnog tima jest osigurati stabilno i poticajno okruženje, u kojem će svako dijete, zadržavajući svoju osobnu i obiteljsku autonomiju, rasti i razvijati se u ono što na osnovu svojih potencijala može postati. No, svaki stručni suradnik djeluje i samostalno u okviru svoje profesionalne uloge.

      Pedagog je stručnjak za odgoj i obrazovanje. Predlaže načine obogaćivanja procesa u cilju podizanja kvalitete djetetova boravka u vrtiću i organizira većinu događanja u dječjem vrtiću (posjeta, svečanosti, proslava, izleta). U praksi posao pedagoga uključuje svakodnevno obilaženje odgojnih grupa, praćenje aktivnosti i ponašanja djece, sudjelovanje na roditeljskim sastancima i slično. Također, pruža stručnu podršku i savjetovanje obitelji, osobito u pitanjima odgoja i rješavanju odgojno-obrazovnih problema.

      Psiholog je stručnjak koji je završio studij psihologije – znanost koja proučava ljudsko ponašanje i psihu te se bavi različitim aspektima psihičkog života. Rad psihologa u vrtiću, usmjeren je na tri glavna aspekta – na djecu, odgajatelje i roditelje. Primarni zadaci predškolskog psihologa su praćenje razvoja djece te preventivno djelovanje. U povjerljivom razgovoru s psihologom možete reći Vaše zabrinutosti i postaviti pitanja vezana uz rast, razvoj i odgoj Vašeg djeteta.

      Zdravstveni voditelj u vrtiću je viša medicinska sestra koja radi na osiguravanju i unapređivanju zaštite zdravlja djece i ima ulogu prvog promicatelja zdravlja. Provodi sve zdravstveno preventivne mjere za očuvanje psihičkog i fizičkog zdravlja djece. Zdravstveni voditelj u dječjem vrtiću je zadužen za provedbu: mjera zdravstvene zaštite, mjera higijene i mjera pravilne prehrane djece predškolske dobi u dječjim vrtićima.

      Činjenica je da u životu prolazimo razne škole, no rijetko nas tko uči kako se nositi sa životnim izazovima. U takvim situacijama potražiti podršku je odraz osobne snage, a ne slabosti. Razgovor sa stručnom osobom znači da tražite najbolje rješenje za svoje dijete. Nema ničeg loše u tome da ponekad potražimo neku neutralnu osobu koja će nas saslušati i pomoći nam vidjeti situaciju iz druge perspektive. Stoga vas stručni tim Dječjeg vrtića Zvončić Čepin poziva da nam se obratite i ukažete nam povjerenje.

POLAZAK U ŠKOLU (.pdf)