Valentinovo i maskenbal

Valentinovo i maskenbal

Objavljeno: 01. 03. 2023.

Teme koje su najviše istaknule u našoj skupini u mjesecu veljači bile su „Valentinovo“ i „Maškare“. Povodom obilježavanja spomenutih slavlja proveli smo razne aktivnosti – likovne, kreativne, istraživačke, manipulativne, glazbene itd.

Neke od aktivnosti koje su djeci bile posebno zanimljive:

  1. 1. „Šareno srce“- likovno-kreativna aktivnost

Djeci su ponuđene vodene boje, bijeli papir, kistovi, crvene tempera i kartonski tuljci u obliku srca. Djecu su obojala papir vodenim bojama koristeći različite boje kako bi papir na kraju ispao šaren. Zatim su kartonske tuljke u obliku srca stavljali u crvenu temperu nakon čega su otisnuli oblik na prethodno obojani papir. Otiskivanjem tuljka su dobili oblik srca. Kroz razgovor tijekom aktivnosti djeca su izrazila kako vole aktivnosti kad ima puno boja i kako su srca baš lijepa. Neki ciljevi ovih aktivnosti su bili pravilno držanje kista, razvijanje fine motorike šake otiskivanje oblika na papir te razvoj kreativnosti.

  1. Dugino srce“- likovno-istraživačka aktivnost

Djeci je ponuđeno izrezano srce od bijelog papira, krep papir različitih boja (izrezan na komadiće), kapaljke i posude s vodom. Djeca su slagala komade krep papira različite boje jedan do drugog dok nisu popunili cijelo srce. Po završetku slaganja, kapaljkama su nanosili kapljice vode na krep papir koji je u dodiru s vodom ispustio boju na bijeli papir. Nakon završetka aktivnosti, kroz razgovor djeca su rekla kako je to sad srce od duge jer su se boje pomiješale i dobili smo nove boje. Neki od ciljeva ove aktivnosti bili su razvijanje koordinacije oko-ruka slaganjem komadića krep papira jedan do drugoga i fina motorika šake.

Tijekom razgovora o Maškarama, djeca su ushićeno govorila u što će se maskirati, a neke aktivnosti koje su djeci bile posebno zanimljive su:

  1. Klaunova frizura“- stolno-manipulativna aktivnost

Djeci su bili ponuđeni predlošci klauna s frizurom i razni materijali poput: perlica, pompona, tjestenine u boji. Frizura su činile linije različitih tokova. Djeca su pridruživanjem ponuđenih materijala na liniju po želji, napravili klaunu frizuru. Tijekom ove aktivnosti, djeca su se dugo zadržavala i bila vrlo koncentrirana na ono što rade. Neki od ciljeva ove aktivnosti bili su razvoj koordinacije oko-ruka, razvoj fine motorike šake i razvoj taktilne percepcije.

  1. Veseli baloni“ – stolno- manipulativna

Djeci je ponuđen predložak s oblikom balona u određenoj boji i baloni izrezani odgovarajuće boje. Dodavanjem balona na predložak djeca su mogla pridružiti odgovarajuću boju i prepoznati o kojoj boji se radi. Neki od ciljeva ove aktivnosti su pravilno prepoznavanje i imenovanje boja.

  1. Klaun u boji“- manipulativna aktivnost

Djeci je bio ponuđen nacrtani klaun kojem je sve u boji osim kose i šešira, i izrezani oblici kose i šešira u nekoliko različitih boja. Djeca su većinom u suradnji s drugim djetetom pridruživali različite boje kose i šešira. Kroz razgovor tijekom aktivnosti natjecali su se čiji je klaun šareniji. Neki od ciljeva ove aktivnosti bili razvijanje empatije prema prijatelju i razvoj fine motorike šake.

I na kraju ovih zabavnih tjedana naša skupina sudjelovala je u zajedničkom Maskenbalu u dvorani našeg vrtića. Djeci je bilo zabavno, rado su se maskirali u maske po njihovom izboru.