” Vatru gasi, brata spasi “

” Vatru gasi, brata spasi “

Objavljeno: 06. 06. 2023.

Djeca starijih vrtićkih skupina posjetila su Javnu vatrogasnu postrojbu Čepin.
Vatrogasci su nas rado ugostili i upoznali sa svojim zanimanjem. Razgledavali smo vatrogasna interventna vozila, pokazali su nam svoju opremu koju koriste u svakodnevnim akcijama spašavanja, naučili smo svašta novog…
Tako su djeca imala priliku vidjeti crijevo za gašenje požara, voki-toki za međusobnu komunikaciju, kacige i protupožarne rukavice, uže za spašavanje… Djeca su isprobala „tešku žutu“ kacigu koja se koristi za gašenje požara, a i onu lakšu, crvenu koja se koristi kad npr. „maca zapne na drvetu“. Najveći doživljaj ipak je bio sjesti u vatrogasni kamion.
Profesionalni vatrogasci odgovarali su na brojna dječja pitanja i ujedno ih educirali o tome kako se zaštititi od požara te kako ga prevenirati.
Djeca su sve sa zanimanjem pratila i pričala s njima o mogućim situacijama u kojima je potrebno zvati vatrogasce. U jedan glas odgovarali su na pitanja:
– „Na koji broj zovemo vatrogasce?“
– „193!”.
– „Smijemo li se igrati šibicama i upaljačem?“
– „Neee!!!“
Vatrogasci su djeci podijelili bojanke i memory te ih potaknuli da nacrtaju crtež vatrogasca s njegovom opremom.
Domaćini su obećali doći u naš vrtić da nam pokažu i kako se gasi vatra, napravit će nam poligon gdje ćemo imati priliku pokazati kako se snalazimo u nošenju vode, gašenju požara šmrkom i sl.
Želimo zahvaliti zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe što nas je sa svojim djelatnicima lijepo ugostio i s nestrpljenjem očekujemo naš sljedeći susret u dvorištu vrtića uz pozdrav „Vatru gasi,brata spasi.“