Važnost tjelesne aktivnosti i boravka na svježem zraku tijekom sva četiri godišnja doba

Važnost tjelesne aktivnosti i boravka na svježem zraku tijekom sva četiri godišnja doba

Objavljeno: 19. 12. 2023.

Za pravilan rast i razvoj djece predškolske dobi neophodno je da se kreću veći dio dana, stoga bi trebali zadovoljiti prirodne potrebe djece za kretanjem. Pri boravku na otvorenom možemo reći da je vrijeme najvažniji čimbenik, jer djeci pruža iskustvo različitih godišnjih doba, a isto ima veliki utjecaj na cjelokupan psihofizički razvoj djece. Boraviti na otvorenom djeca mogu u gotovo svim vremenskim uvjetima osim kada je magla, jak vjetar i jake padaline. Aktivnosti na svježem zraku jedan su od važnijih čimbenika u jačanju dječjeg imuniteta i sprječavanju širenja infekcije.
Od velike je važnosti shvatiti da dugotrajan boravak vani po hladnom vremenu nije krivac za infekcije respiratornog sustava djece. Međutim, činjenica je da boravak na otvorenom u neadekvatnoj odjeći može biti uzrok prehlade, no upravo je boravak u zatvorenim i grijanim prostorijama u jesen i zimi jedan od najčešćih uzroka bolesti dišnih putova. Prijenos mikroorganizama koji uzrokuju sezonske infekcije događa se uglavnom u zatvorenom prostoru gdje se prenosi sa djeteta na dijete, a ne putem djelovanja hladnog zraka pri boravku vani.
Boravak izvan vrtića uključuje dodatni angažman odgojitelja, stručnih suradnika ali i roditelja zbog čega je potrebno dobro i na vrijeme isplanirati boravak na otvorenom, ovisno o dobi i broju djece u skupini, dnevnom ritmu i vremenskim uvjetima.
U jesenskim i zimskim mjesecima uslijed prekomjernog grijanja, povećana je koncentracija suhog zraka koji isušuje sluznicu dišnih putova zbog kojeg dolazi do zgušnjavanja sluzi. Izlaskom na svjež i hladan zrak, sluznica reagira i počinje pojačano izlučivati sekret, djeci češće curi nos i suze im oči, a upravo time se pojačava učinak čišćenja sluznice od bakterija i virusa, što nikako ne znači da je dijete bolesno i zarazno za drugu djecu.
Kako i kada biti na zraku?
Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje najmanje 60 minuta dnevno fizičke aktivnosti za djecu, te 30 minuta za odrasle, kako bi smanjili posljedice sjedećeg načina života i rizike za nastanak vodećih kroničnih bolesti današnjice.
Izlazak na otvoreno tijekom zimskog perioda potrebno je planirati u najtoplijem dijelu dana, između 10 i 14 sati. Maloj djeci preporučuje se boravak vani 10 do 20 minuta, dok oni stariji mogu biti od 30 do 60 minuta. (ovisno o temperaturi). Ne preporučuje se voditi djecu na otvoreno kada pada kiša ili ledena kiša, kada je iznimno maglovito i vlažno, te kada su temperature ispod -10 C.
Igrom na otvorenom u vidu trčanja, sanjkanja i grudanja tijekom zimskog perioda mobiliziramo na rad cijeli organizam djeteta, a hladan, vlažan i oštar zrak jesenskih i zimskih dana ne smije biti prepreka igri na otvorenom! Igranje na otvorenom je zapravo tek mali izazov koji možemo savladati vrlo jednostavno, a to je adekvatno slojevito odijevanje odnosno oblačenje više slojeva relativno lagane garderobe. Bebama i sasvim maloj djeci samo treba omogućiti jedan dodatni sloj u odnosu na nas odrasle, jer njihova tijela lakše i brže odaju toplinu. Također, važno je napomenuti važnost svih korisnih jesenjskih i zimskih odjevnih dodataka: kabanice, gumenih čizmica, rukavica, kapa i šalova koji će adekvatno štititi glavu, vrat, šake i stopala, a istovremeno što manje ograničavati dječje pokrete i aktivnosti.
Prednosti boravka na otvorenom:
Djeca će biti fizički zdravija kada provode više vremena vani trčeći, skačući, razvijaju motoričke vještine važne za adekvatan razvoj lokomotornog sistema. Aktivnostima se troše kalorije te se tako smanjuje i mogućnost od razvoja pretilosti, što je od posebne važnosti za djecu sa genetskom predispozicijom. Boravak vani utječe i na sintezu vitamina D- čak i kad nije sunčan dan, koji je vrlo važan za pravilan rast i razvoj kostiju. Doprinosi kognitivnom, socijalnom i emocionalnom razvoju.
Slobodna igra, upravo ona bez strukture i jasnih pravila, ima važan utjecaj na razvoj brojnih socijalnih vještina. Igra sa vršnjacima temelj je za izgradnju dobrih organizacijskih i komunikacijskih vještina, dok igra sa roditeljima doprinosi intenzivnijem i kvalitetnijem upoznavanju i povezivanju. Uz to – svjež zrak i igra smanjuju razinu stresa – čak i kod djece! Aktiviraju se sva osjetila. Djeca, naročito u predškolskom uzrastu, intenzivno upoznaju svijet oko sebe, i to putem osjetila. Dokazano je da djeca koja provode vrijeme u igri na otvorenom imaju bolji vid na daljinu, a boravak vani u prirodi kontinuirano aktivira sva čula. Djeca će imati bolju pažnju i koncentraciju. Igranje vani je važno za buđenje radoznalosti kod djece, ali istovremeno pomaže da ona duže zadrže pažnju i fokus na određenim zadacima. Djeca koja dosta vremena provode u igri vani pokazuju više kreativnosti, te tako češće iniciraju nove igre. Čak je utvrđeno da i djeca koja imaju neki od poremećaja iz spektra hiperaktivnosti, uz pojačan boravak vani, počinju ispoljavati sve manje simptoma.
Djeca će imati jači imunitet, rasti će sretna i naučiti će čuvati svoju okolinu! Prirodna svjetlost stimulira žlijezde koje su važne za stanje imuniteta, ali i za osjećaj sreće i zadovoljstva. Sam boravak u prirodi je blagotvoran za stanje tijela, uma i poboljšava opće raspoloženje. Djeca koja se redovno igraju na svježem zraku lakše zaspu i kvalitetnije spavaju.
Boravak na otvorenom, u prirodi ili parku, pruža mogućnost svima, posebno roditeljima s djecom, da zajedničko slobodno vrijeme provedu na zabavan način i da se dodatno povežu. Takav način života značajan je i u borbi protiv depresije, koja postaje sve veći zdravstveni problem današnjice, i to u svim životnim dobima.
Stoga, umjesto da ste ljuti kada je loše vrijeme ili ga koristite kao odličan izgovor za ostanak u kući, preporučujemo da sebe i svoje mališane samo naoružate adekvatnom opremom, po mogućnosti u vedrim, jarkim bojama.
Roditelji, provedite što više slobodnog vremena sa svojom djecom na zraku u šetnji, izletu, a što manje pred televizorom i računalom. Važno je da djetetu omogućimo optimalne uvjete, čist zrak, prozračne prostorije i uživanje u blagodatima svakog godišnjeg doba sa prilagođenim aktivnostima. Na odraslima je odgovornost. Važno je ali nikako ne i dovoljno otvoriti prozor da u kuću uđe malo svježeg zraka.
Neophodno je na taj zrak što češće, izvesti i sebe i svoje mališane!

Sabina Šabanović, univ.mag.med.techn.