VRIJEME POKLADA

VRIJEME POKLADA

Objavljeno: 24. 01. 2024.

POKLADNI OBIČAJI najrašireniji su uoči Pepelnice, prvog dana korizme. Glavnina pokladnih zbivanja odvija se na dan koji prethodi Pepelnici.
To je uvijek u utorak, no promjenjivog je datuma. Pokladni utorak je točno četrdeset jedan dan prije Uskrsa.
ŠTO SE ZBIVA U VRIJEME POKLADA?
– izrada maski, pokrivala za glavu, preodijevanje uz izmjene lica, kretnji, držanja tijela…
– pjevanje pokladnih pjesmica, hodanje u pokladnoj povorci, plašenje onih koji nisu maskirani
– dizanje velike buke i galame, traženje novca ili darova, organiziranje maskenbala
Sva ta zbivanja donose puno uzbuđenja, novih spoznaja, veselih doživljaja…
Mala djeca uživaju obuvati roditeljeve cipele, nositi šešire i pretvarati se da su odrasli. Oduševljeno promatraju svoj izgled u zrcalu.
Aktivnosti preobražavanja (preodijevanje i izmjena lica, kretnji, držanje tijela) djecu vesele i potiču na stvaralaštvo i projektivnu igru.
O tome kako pripremamo dijete za zbivanja pokladnog doba ovisi hoće li u ovom razdoblju dijete prerasti neke svoje strahove.
Iskazivanje izvornih osjećaja
Pokladno doba dopušta kršenje mnogih pravila i zabrana. Opće ozračje pokladnog razdoblja je obilježeno neredom, zadirkivanjem, iznenadnim događajima, bukom i galamom, neobičnim ponašanjima. Dijete može otvoreno izražavati svoje osjećaje, a da zbog toga ne bude izloženo nerazumijevanju i uobičajenom discipliniranju.
Igrom je moguće pobijediti ono što plaši i zbunjuje
Tijekom Poklada djetetu treba dati priliku da na različite načine izrazi svoje strahove i agresivne porive, te da simbolično ovlada onim što ga plaši, zbunjuje, koči i zaustavlja.
Pobijediti simbolično kroz igru, moć vještice, mraka ili “strašnih” životinja te ovladati njima i ismijati ih, svrha je mnogih pokladnih igara i aktivnosti. Time se dijete lišava neugodnih osjećaja, krivice, strahova. Porazgovarajte s djetetom o strahu, potaknite dijete da kaže čega se sve boji, da to izrazi crtežom. Pružite mu pri tom podršku, pokažite razumijevanje. Ispričajte mu svoje strahove kada ste bili mali i kako ste ih pobijedili.
Mogu biti ono što želim
Na Poklade je djetetu dopušteno iskazivati u naglašenom i preuveličanom obliku zamisao o osobnoj moći nad drugima i o osobnoj snazi.
Naoko nekreativno maskiranje dječaka u različite likove iz crtanih filmova, stripova, djevojčice u princeze, balerine ili dobre vile opredmećuje djetetovu potrebu za stjecanjem samopouzdanja prerušavanjem u ono što predočuje moć za svako dijete.
Za nekoga je to snaga, za nekoga ljepota, dobrota. Za svako dijete je siguran znak moći da makar simbolično može “pobijediti” vješticu, vuka, strašni lik ili bilo koju drugu personifikaciju zla.
ŠTO MOGU UČINITI ODRASLI?
Djetetu treba dati do znanja da u prepuštanju pokladnim igrama ima zaštitu odraslih i da se veselimo zajedno.
Dobro je da:
– Odvojite odjeću, obuću, šminku koju ne koristite i kutak u kojem je slobodno stvarati nered.
– Omogućite djetetu osjećaj veselja i slobode da bude netko drugi.
– Zajedno s djetetom osmišljavajte masku za izabrani lik. Razgovarajte s djetetom o tome zašto mu je baš taj lik tako važan.
– Ukoliko se vaše dijete boji maski, dopustite mu izbjegavanje onoga što mu je zastrašujuće. Omogućite mu da sve pogleda sa sigurnog mjesta.
Zabavljajte se i veselite se zajedno s djetetom!
P O R U K E
Pokladno doba pogodno je okruženje koje omogućuje djetetu:
– iskazivati izvorne osjećaje radosti, tuge, ljutnje, straha
– izražavati emocije na spontan način vriskom, cikom, otvorenim i slobodnim pokretima, simboličnom destrukcijom
– spoznati da ima mnogo mogućnosti za ostvarenje želja i potreba te da može slobodno birati jednu mogućnost između mnogih – onu koja mu najviše odgovara, i da to drugi toleriraju
– uspostavljati ravnotežu osjećaja ovisnosti i potrebe za samostalnošću simbolično ovladati silama zla, pobjeđivati i kažnjavati izvore svojih strahova, nesigurnost
– ovladavati načinima ponašanja koja ga igrom dovode do zadovoljavanja potreba (za moći, dominacijom, samoostvarenjem) onoliko koliko želi.

Pripremljeno prema: “BLAGDANI DJETINJSTVA” (Maja Gabelica – Šupljika, Mirjana Milanović)