Zdravstveni podsjetnik

Zdravstveni podsjetnik

Objavljeno: 22. 11. 2023.

STANJA I BOLESTI S KOJIMA DIJETE NE SMIJE BITI U VRTIĆU

Vrtić je ustanova za boravak zdravog djeteta. Dijete ne možemo primiti u vrtić ukoliko pokazuje jedan ili više simptoma bolesti:

• tjelesna temperatura ≥ 37,2 ˚C (dijete ne smije boraviti u vrtiću ukoliko je imalo temperaturu u noći prije polaska u vrtić zbog velike vjerojatnosti ponovnog pojavljivanja)
• osip i neuobičajene mrlje po koži
• proljev i povraćanje (jednom ili više puta u danu)
• konjunktivitis
• bol koja traje dulje od 30 min (grlo, uho, zub, trbuh…)
• parazitarne bolesti (gliste, svrab, uši,…)
• zarazne respiratorne bolesti
• bilo koji drugi simptom ili stanje koje upućuje na hitnoću ili remeti djetetove normalne aktivnosti

SVATKO IMA PRAVO NA ZDRAVLJE!
Bolesnom djetetu i djetetu sa simptomima bolesti nije mjesto u vrtićkom kolektivu. Ako se navedeni simptomi pojave dok dijete boravi u vrtiću bit ćete o tome obaviješteni te ste dužni u što kraćem roku doći po svoje dijete. Osim što se djetetu u vrtiću ne može pružiti potrebna njega, raste rizik od obolijevanja i druge djece u kolektivu.

O svakoj promjeni zdravstvenog stanja i eventualnih specifičnih prehrambenih potreba djeteta (inhalacijski alergeni, nutritivni alergeni, kronične bolesti…) molimo obavijestite odgojiteljicu u skupini ili zdravstvenu voditeljicu i dostavite važeću medicinsku dokumentaciju.

U dječjem vrtiću ne može boraviti dijete koje je na antibioticima (uključujući antibiotske kapi/masti za oči, uho i slično) jer to znači da je dijete bolesno i da se treba liječiti kod kuće.

EVIDENCIJA BOLESTI

Molimo vas da informirate odgojiteljice ili zdravstvenu voditeljicu o razlogu izostajanja djeteta iz vrtića na službeni telefon/mobitel ili mailom na: zdravstvena.voditeljica@dvzc.hr

Ispričnica (potvrda o obavljenom zdravstvenom pregledu)

Zakonska je obaveza za djecu koja su zbog bolesti izbivala iz dječjeg vrtića dostaviti u dječji vrtić potvrdu o obavljenom zdravstvenom pregledu predškolskog djeteta, a dostavljate je ukoliko je dijete izostalo više od 3 dana u vrtiću. Ispričnica se dostavlja prvog dana po povratku djeteta u vrtić, a predaje se odgojiteljicama na ruke ili šalje mailom zdravstvenoj voditeljici. Ukoliko potvrda nije dostavljena dijete se ne može vratiti u skupinu.
Ispričnica mora sadržavati: ime i prezime djeteta, vrijeme izostanka, šifra (dijagnoza) bolesti – nepotpune ispričnice neće se prihvaćati te se, u tom slučaju, dijete ne može vratiti u skupinu.
Djeca koja su izbivala iz dječjeg vrtića zbog nekog drugog razloga u trajanju duljem od 60 dana trebaju ponoviti cijeli liječnički pregled ili dio pregleda ovisno o razlogu izostanka te dostaviti dječjem vrtiću potvrdu o obavljenom zdravstvenom pregledu predškolskog djeteta.

UPIS U DJEČJI VRTIĆ

Potvrda o obavljenom sistematskom zdravstvenom pregledu predškolskog djeteta prije upisa u dječji vrtić

Upis u dječji vrtić uvjetuje se dostavljanjem potvrde o obavljenom sistematskom zdravstvenom pregledu predškolskog djeteta. U okviru navedenog pregleda potrebno je najmanje:
• pregledati stolicu na bakterije (shigelle) i crijevne parazite (analni otisak)
• obaviti pregled vlasišta na ušljivosti
• obaviti pregled kože na znakove svraba.

Cijepljenje
Upis djeteta u dječji vrtić uvjetuje se urednim cijepljenjem protiv bolesti iz Programa obveznih cijepljenja, s iznimkom djece koja imaju kontraindikacije na pojedina cijepljenja. Prije upisa djeteta u dječji vrtić dužni ste dostaviti knjižicu cijepljenja (kod svakog docjepljivanja molim informirati vrtić kako bi se podaci mogli ažurirati).